Hus för din livstil Hur vill du bo och leva?

Planera trädgård

Oavsett om du har en stor trädgård eller en pytteliten gräsplätt så kan en vacker, frodig trädgård göra under för helhetsintrycket av ditt hus, radhus eller sommarstuga. Dessutom gör trädgårdar att vi mår bra både i kropp och själ, så se till att ta tillfället i akt och nyttja din utemiljö på bästa sätt! Följande tips är användbara oavsett om du är intresserad av att få reda på mer om trädgårdsskötsel eller om du funderar över var på tomten du ska plantera blommor, buskar och träd – och inte minst vilka sorter du ska välja. Dessa knep hjälper dig att skapa en praktisk utemiljö som är vacker året om, även när marken täcks av snö.

Praktiska tips för att planera trädgården

Börja med att planera trädgården på papper. Oavsett storleken på din tomt blir det lättare att planera, budgetera och förverkliga dina ambitioner för trädgården om du först gör en planritning redan innan huset är på plats. Börja med att markera ut befintliga tomtgräns, träd, häckar, sluttningar, permanenta installationer och så vidare, och rita noga ut var de befinner sig i förhållande till den plats ni ska bygga huset på. Ju mer detaljerad din skiss är, desto lättare blir det att gå vidare till nästa steg i planeringen.

Förutom att göra en planritning kan det vara en god idé att göra lite efterforskningar för att ta reda på vilka lösningar som passar för specifika platser i din trädgård. Ta exempelvis reda på vilken jordmån du har och notera förutsättningarna för sol, skugga och eventuell exponering för väder och vind som råder på olika delar av tomten. Överväg också vilka delar av trädgården som människor rör och uppehåller sig mest i, var kommer barnen leka och var eventuella husdjur kommer att hålla till.

En trädgård är inte bara något som ska vara vackert att se på, den bör också vara en plats som används i vardagen. Den bör innehålla både praktiska funktioner och ha en layout som ger ett naturligt flöde.

Växter – Vilka och Var?

Oavsett vad du bestämmer dig för att plantera är det nödvändigt att du väljer en plats med bäst förutsättningar för att växten i fråga ska må så bra som möjligt. Gör noga research för att ta reda på vilka krav dina favoritväxter har innan du införskaffar dem. Inget är tråkigare än att plantera vackra växter som sedan vissnar och tynar bort bara för att de inte trivdes på just det ställe de planterades på.

Förutom att lära dig mer om olika växter och blommor bör du även ta reda på vilka förutsättningar som råder i din trädgård. Notera hur solen rör sig över tomten, vilka platser som får mer skugga och vilka som har solljus under större delen av dagen. De flesta blommor och grönsaker vill ha åtminstone 6-8 timmars solljus per dag, medan andra växter – exempelvis ormbunkar och funkior – föredrar skugga. Ta reda på vilka för- och nackdelar som råder i olika delar av trädgården, och välj vilka växter du ska plantera utifrån det.

Ta Hänsyn till Klimat och Säsong

När du väljer lämpliga plantor är det även av yttersta vikt att välja växter som passar din odlingszon. Du bör även överväga hur de förändras från säsong till säsong. Ett säkert kort är att plantera växtsorter som är naturligt förekommande i det område där du bor.

Om du ska plantera träd kan det vara bra att veta att barrträd klarar kallare klimat utmärkt och därmed kan frodas i så gott som hela Sverige. Välj blommor som ligger i träda under vinterhalvåret och som växer upp igen när frosten försvunnit ur marken. Tänk på att det kan vara relativt stora skillnader mellan närliggande områden beroende på om de ligger intill hav och vattendrag eller om de befinner sig längre inåt landet.

Gör ordentlig research online eller prata med anställda på din lokala plantskola för att ta reda på vad som passar i just din trädgårds odlingszon.

Ett bra tips är att plantera en hel del perenner och städsegröna växter som inte tappar sina blad under vintern, så att trädgården till viss del förblir grön även under de kallaste månaderna. Ta reda på vilka växter som gör sig bäst under olika säsonger för att få en trädgård som förblir levande och spännande året om.

Gör Plats för Tillväxt

Glöm inte att lämna gott om utrymme för såväl dina växter som dig själv.

Se för det första till att du har tillräckligt med plats så att du och din familj enkelt kan ta sig fram genom trädgården. Om du anlägger trädgårdsstigar bör du se till att inte göra dem för smala, och om du kantar dem med häckar bör du välja buskar som skapar en tät vägg och som är enkla att sköta och hålla efter. Om du har barn vill de ha öppna gräsytor som är stora nog att leka fritt på. Du bör också tänka på utrymmen för utemöbler och sittytor så att du får en eller flera platser där du kan ta det lugnt och koppla av i grönskan.

Dina växter behöver gott om plats för att växa till sig. Om de placeras för tätt ihop kan deras tillväxt och trivsel hämmas. När du planterar bör du därför skapa en tillräckligt stor yta för att växten ska ha utrymme när den växer sig större. Dessutom kanske du ändrar dig eller vill plantera fler växter efter hand, så låt bli att falla för frestelsen att plantera tätt från första början. Se hur de olika plantorna växer och plantera därefter fler efter hand. Om du irriterar dig på stora, tomma ytor kan du plantera snabbväxande sorter som täcker en stor yta på kort tid, och som du enkelt kan flytta om du så önskar.

Balansera skönhet med komfort

I de allra bästa trädgårdarna råder en väl avvägd balans mellan estetik och komfort. Smarta villaägare tar inte hänsyn till hur en enskild växt ser ut, utan till vad växten kommer bidra med till trädgården som helhet. Träd kan exempelvis fungera som skydd mot såväl vind som sol. Kanske är detta perfekt för just din uteplats, där du vill ha lä och inte allt för mycket sol. Men de kan också medföra att du får för mycket skugga och att utsikten skyms för ett fönster där du egentligen vill få in mer ljus, och så vidare.

Den skugga som skapas av träd kan ha inverkan på de växter som växer under och omkring dem. Det är därför viktigt att tänka på hur olika växter kan påverka varandra och göra sitt yttersta för att få dem att leva i symbios. Ta reda på vilka växter som passar och inte passar intill varandra för att säkerställa att dina plantor mår så bra som möjligt.

Börja planera och plantera!

När du väl har gjort din efterforskning och övervägt fördelar och nackdelar är det äntligen dags att sätta igång med det roliga!

Innan du börjar med själva planteringen bör du se till att berika jorden så att den har gott om näring och är anpassad för just de växter du valt ut. Jorden i en typisk villaträdgård behöver i allmänhet bearbetas och få ny näring för att ge optimala förhållanden för dina växter. Se även till att samla upp och kompostera trädgårdsavfall istället för att slänga det i soporna.

Om du är ny när det gäller trädgårdsskötsel bör du lägga gott om tid på research och förarbete. Var inte rädd för att fråga grannar och experter och be om tips. Våga testa och inse att det är okej att göra fel ibland – du kan alltid göra om och göra rätt nästa gång. Samtidigt kommer du garanterat belönas för all tid du lägger ner på förarbete. Inget är så tillfredsställande som att se den trädgård man själv anlagt vakna till liv och frodas, säsong efter säsong.

Beställ katalog Här kan du beställa våra kataloger!

Beställ katalog
Våra villor Välj villamodell!
Våra fritidshus Välj fritidshusmodell!
Här finns vi Lokalkontor

Våra kontor med husspecialister finns utspridda runt om i Sverige och de ställer gärna upp och hjälper dig hitta rätt tomt, villa och fritidshus.

Kontakta ditt lokalkontor